5. listopadu 2014

RC Recenze: Asylum

Originální název : Asylum
Série: Asylum #1
Autor : Madeleine Roux
Český název : Asylum
Počet stran: 304
Datum vydání ČR : 16. července 2014
Nakladatelství: Jota

Mezi minulostí a současností se mohou odehrávat (h)různé příběhy. Kniha plná obrazů, které jste možná již spatřili ve svých nočních můrách.

Dan Crawford tráví léto v přípravce pro nadané studenty v New Hampshire College. Starý dům, bývalý ústav pro nepříčetné a nesvéprávné zločince, skrývá mnohá tajemství. Dan se svými přáteli Abby a Jordanem prozkoumávají temná zákoutí pochmurného domu, postupně je přepadají noční můry a dohánějí nevysvětlitelné události, mysteriózní zprávy a fotografie.

Brzy zjišťují, že ne náhodou všichni tři tráví prázdniny právě na tomto místě. Ústav totiž v sobě ukrývá klíč k velmi temné minulosti, která přátele spojuje. A jistá tajemství se derou na povrch.
Kniha Asylum mě zaujala, ještě předtím, než měla vyjít v českém překladu. Miluji hororové příběhy s tajemnou zápletkou, takže pro mě byla bývalá psychiatrická léčebna tím pravým lákadlem. A zjištění, že je kniha doprovázena navíc "dobovými" fotografiemi, už bylo jen pomyslnou třešničkou na dortu...

Dan se rozhodl strávit prázdniny studiem v přípravce pro nadané studenty. To však ještě netuší kolik tajemství a nebezpečí v sobě ukrývá budova ve které se škola nachází. Postupně totiž vychází najevo, že ústav pro duševně choré Brookline, nebyl tak úplně obyčejným blázincem...

Jak už jsem zmínila, na Asylum jsem se opravdu těšila. Když jsem, ale začala narážet na víceméně negativní recenze, mé nadšení postupně opadávalo. I tak jsem si řekla, že nedám na názory ostatních a sama zkusím, co mi bude Asylum schopné nabídnout. A možná právě proto jsem nebyla ani zklamaná, ale bohužel ani nijak zvlášť mile překvapená...

Velkým plusem knihy je samozřejmě prostředí. Určitě mi dáte za pravdu, že bývalý ústav pro duševně choré, je pro nějaký ten hororový příběh jako stvořený. Samo prostředí totiž příběhu může opravdu hodně přilepšit a v případě této knihy to platí dvojnásob. Tajemné praktiky, nevysvětlitelné úkazy a opuštěné kanceláře ústavu - to vše dotvářelo chvílemi opravdu stísněnou atmosféru. I tak, ale autorka nevyužila celý potenciál, který Brookline nabízel a ráda bych věřila, že si něco schovává i pro další díl.


"Šílenství je relativní. Záleží, kdo koho zamkl v jaké kleci."
 
Tím největším problémem pro mě byly postavy. Chápu, že primárně byl příběh zaměřený na tajemno a děsivost a člověk by neměl očekávat nějakou velkou psychologii postav, ale osobně si myslím, že u děsivých příběhů jsou ty postavy stejně tak důležité jako u jakéhokoliv jiného žánru. Těžko člověk může fandit někomu, kdo je nemastný a neslaný. A to byl právě případ postav této knihy. Vlastně mi bylo úplně jedno, co s nimi bude a jejich nelogické chování mě  občas opravdu přivádělo k šílenství. Od toho se odvíjely i dialogy mezi postavami, které byly tak toporné až to bilo do očí.

Další problém bych viděla ve zbytečném natahování. Tím se totiž z knihy vytrácelo napětí a člověk měl tak víc prostoru přemýšlet nad nelogičností. Abych jen nekritizovala, fotografie, kterými je kniha doplněna, krásně dotvářejí celou atmosféru a stejně tak i úžasná obálka stojí za zmínku. A i když kniha chvílemi ztrácí dech, některé okamžiky jsou krásně mrazivé.

Hodnocení
Kdyby si tak autorka trochu pohrála s postavami ! Námět knihy byl totiž velmi slibný, jen bohužel to provedení chvílemi značně pokulhávalo. Ale jako mrazivá oddechovka není kniha vůbec špatná, jen člověk nemůže očekávat děsuplné čtení, ze kterého by nezamhouřil oči. Takže pokud jste hororový fanda, raději od knihy moc nečekejte. Na druhou stranu, pokud si myslíte, že pořádně děsivý horor by na vás byl moc, Asylum je pro vás tou pravou volbou.



Za poskytnutí recenzního e-booku, bych tímto ráda poděkovala internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžeze objednat na jejich stránkách.



2 komentáře:

  1. Super :) Já mám knihu půjčenou od kamarádky, která z ní taky nebyla příliš nadšená. Asi si ji přečtu, ale valná očekávání nemám :D :) Jediná kniha, která mě kdy dokázala vyděsit bylo Osvícení od mistra Kinga, takže bát se předpokládám nebudu :D
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud k tomu nebudeš přistupovat jako ke knize ze které ti budou hrůzou vstávat vlasy na hlavě, tak si to užiješ :) Když jsem se začetla, tak mě to vážně i bavilo (čti- když jsem přestala kroutit hlavou nad postavama a smířila se s tím, že to s nima vážně lepší nebude :D), ale prostě bát se přitom člověk prostě nebude :)
      Osvícení má svoji vlastní ligu :D asi ve dvanácti jsem viděla film a můžu říct, že to byl tak silný zážitek, že na něj do teď vzpomínám (Jack se sekerou mě dlouho děsil ve snech, stejně jako scéna chodby a dvojčátek :D)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)