8. ledna 2014

RC Recenze: Království

Originální název : The Kingdom
Autor : Amanda Stevens
Český název : Království
Série : Okřídlená duše #2
Počet stran, Provedení : 360, vázaná
Datum vydání ČR : 2013
Nakladatelství: Knižní klub

Amelia Grayová restauruje staré hřbitovy a píše blog o všem, co souvisí s tradicí pohřbívání na americkém Jihu. Kromě toho má také schopnost vidět duchy, o čemž však – na rozdíl od těch prvních dvou věcí – málokdo ví. 
Poté, co se málem stala obětí pomateného vraha, vezme Amelia zakázku na obnovu starého hřbitova v městečku Asher Falls v Jižní Karolíně. Brzy však začíná mít neblahé tušení, že se zde ocitla z úplně jiného, mnohem temnějšího důvodu…

Proč se na dně Zvonkového jezera nachází ještě jeden hřbitov? Proč to Ameliu pořád táhne ke hrobu, který objevila v lese? Jako by Asher Falls, tomu chřadnoucímu království, někdo sežral duši. Lidi, domy, dokonce i samotný vzduch, všechno jí zde připadá poskvrněné, nasáklé zlem. K obnově může dojít ale jedině tehdy, pokud nejprve Amelia objeví pravdu. Pravdu o Asher Falls – i pravdu o sobě samotné…
Druhý díl z vynikající série Amandy Stevensové o Hřbitovní královně, který doslova 
uchvátil čtenáře po celém světě.



Po tom, co v uplynulých měsících prožila, se Amelia rozhodne vzít zakázku v horském městečku Asher Falls. Ale hned od svého příjezdu začíná pociťovat, že je s tímhle místem něco od základu špatně. Lidé se chovají odtažitě a okolní lesy v sobě skrývají něco děsivého. A tak se Amelia chtě nechtě zamotává hlouběji do pavučiny tajemství a pomalu odhaluje už dávno zapomenutou historii...

Ač se jedná o druhý díl této trilogie, můžu říct, že i člověk, který první díl vynechal se nemusí bát, že by mu něco podstatného pro pochopení zápletky scházelo. Království totiž rozehrává úplně novou hru s tajemným městečkem Asher Falls v hlavní roli. Pár narážek na díl první se sice objeví, ale do příběhu jako takového skoro vůbec nezasahují. Na Amelii totiž čeká úplně nová zakázka a s tím i úplně nová dějová linie.

"Nejsilnější pouto představuje krev a půda. Ty přetrvávají. Romantická láska je příliš prchavá."

Oproti prvnímu dílu je hned od začátku cítit určitá změna. Nejedná se jen o to, že pomalé tempo prvního dílu je vyměněno za rychlý spád a napětí by se dalo krájet, ale i samotná hlavní hrdinka je podstatně jiná. Poklidná Amelie, která se drží zpátky, je pryč a na její místo nastupuje žena, která si sice udržela určitý odstup a klidnost z předešlého dílu, ale už se nesnaží stále stát v pozadí a sama hledá odpovědi. Hodně jsem tuhle změnu uvítala, protože jediné co mi na prvním dílu vadilo, bylo právě to pomalé tempo. I duchové jsou tady intenzivnější a jejich hrozba se stává naléhavější, než tomu bylo v Okřídlené duši. Dá se říct, že celý příběh přitvrzuje a čtenáře tak nutí číst dál a dál.

Tento díl se také stává klíčovým (i když uvidíme, co přinese závěr této trilogie) v celém příběhu o Amelii, jelikož čtenář konečně odhalí střípky hrdinčiny minulosti. Je sice pravda, že člověk, který už má leccos načteno, snadno pár zvratů odhalí, ale mě osobně to nijak neubíralo na poutavosti a čtivosti celého příběhu. Výběr místa, kde se děj odehrává mě opravdu zaujal, protože horské lesy, malé skoro liduprázdné městečko a nedaleký vodopád v sobě ukrýval sám o sobě jisté tajemno, které krásně podtrhovalo celou atmosféru příběhu. 
I když se v tomto díle dozvíme odpovědi na mnoho otázek, které vyplývaly z prvního dílu, věřím že si autorka pořád uchovává zásobu es v rukávu a poslední díl mě ještě několikrát překvapí.

Hodnocení
Přestože se mi první díl opravdu líbil, měla jsem k němu jisté výhrady, které jsem nemohla jen tak přehlížet. Proto mě tak překvapil díl druhý, který všechno to, co se mi na Okřídlené duši nelíbilo, ztratil a ponechal si jenom to dobré. Stránky ubíhaly jedna za druhou a nuda rozhodně nebyla na pořadu dne.  
Poslední stránka přímo řve, abych si rychle přečetla poslední díl, a já už teď odpočítávám čas do českého vydání. Celkově se jednalo o skvělý duchařský příběh se správným množstvím tajemna, ze kterého vám chvilkami bude naskakovat husí kůže.



 Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za komentář :)