29. prosince 2013

RC Recenze: Pastýř smrti

Originální název : The Shepherd 
Autor : Ethan Cross
Český název : Pastýř smrti
Počet stran, Provedení : 328, vázaná
Datum vydání ČR : 2013
Nakladatelství: Knižní klub

Nejvíce ho vzrušují náhodné hry. Rád si hraje s obyčejnými lidmi. Někým, jako jste vy. Seznamte se s Francisem Ackermanem, nejděsivějším sériovým vrahem v Americe… Pokud se zúčastníte jeho hry, bude vás stopovat, pak vás chytí. Nechá vás naživu. Nebo zemřete. Je tolik odlišných způsobů, jak zemřít, a on je zná všechny. Je to součást jeho hry. 
Chcete si zahrát? Francis Ackerman ano. A právě vás našel…




Hrajete si rádi ? Ano ? 
Tak to se musíte seznámit s Francisem Ackermanem. Mužem, který je charismatický, hravý, sebejistý a pořádně zvrácený. 
Stát se jeho spoluhráčem znamená ve většině případech jedinou věc - smrt.

Řekněme si to hned na začátku. Tato kniha není pro slabší povahy a pokud se vám dělá z krve zle a i u Komisaře Rexe vám naskakuje husí kůže, raději se knize obloukem vyhněte. Tato kniha je totiž pořádně krvavou a zvrácenou jízdou.

"Zahrajeme si takovou hru..."

Bylo nebylo, žil byl jeden psycholog. Psycholog, který se rozhodl dokázat, že zvládne vytvořit zrůdu. A jako pokusný králík mu posloužil jeho vlastní syn. A tak se zrodil fenomén se jménem Francis Ackerman junior. Sériový vrah, který nikoho nediskriminuje. Jeho obětí se může stát úplně každý. Stačí být v nesprávnou dobu na nesprávném místě a prohrát ve hře na život a na smrt.
Ale jak už to tak bývá, každý zloduch potřebuje svého protivníka a pro Francise je jím bývalý policista Marcus...

Hned na první stránce je čtenář vtažen do napínavého příběhu, kde nezůstává místo žádným nudným pasážím. Je to příběh plný intrik, her a vy si nebudete vůbec jistí tím, jak se bude dál vyvíjet. Všechno se totiž pořádně zamotává a oba muži - Ackerman i Marcus - se stávají součástí něčeho většího, než doposud tušili. Já osobně bych klidně tuhle hlavní dějovou linii oželela a zaměřila se pouze na padoucha a hrdinu. Nicméně musím uznat, že autorovi se povedlo udržet si moji pozornost až do úplného konce a i přesto, že některé věci už byly úplně za vlasy přitažené, já mu to všechno žrala a hltala. 
Ethan Cross vytvořil záporáka, který vás prostě musí fascinovat. A ač mi připadal odporný a jeho činy ohavné, v hlavě mi pořád zněl hlásek, který říkal - Něco na tom Ackermanovi je...

"K tomu, aby zlo triumfovalo, stačí pouze, aby dobří lidé nedělali nic."

Existuje nějaký vyšší smysl bytí ? Je každý z nás k něčemu předurčený ? 
máme vůbec právo stát se katem i kdyby někomu, kdo si podle nás nezaslouží nic jiného než náruč smrti ?
Jsou otázky na které asi nikdy nikdo z nás nebude znát odpověď (jestli ji někdo znáte dejte mi vědět, dost tím ulehčíte mým myšlenkám). Čtenář má jedinečnou možnost nahlédnout do mysli samotnému zabijákovi a je jen na něm jak se s tím popere. Bude ho litovat i přes všechno, co za svůj život napáchal ? Nebo ucítí jen nevyslovitelný odpor k někomu, kdo šíří světem pouze bolest a strach ? Právě tohle už je jen na vás. Já vám můžu jen zaručit, že ať už k Ackermanovi budete cítit cokoliv, získá si vaší pozornost...

Hodnocení
Konečně se zase někomu povedlo vytvořit zabijáka, který mě bavil. Nebudu vám nic nalhávat, celý příběh pro mě stojí a padá právě na Ackermanovi a jeho psychopatické mysli. Nemá cenu spekulovat nad tím, jak by bez něj samotná kniha obstála. Já si tuhle krvavou jízdu a morbidní humor (nevím jestli nejsem jediná komu některé Ackermanovi hlášky připadaly opravdu vtipné) naplno užila.
Nebýt těch za vlasy přitažených věcí, nebála bych se knize dát i plný počet hvězd. Takhle si plný počet odnáší pouze Ackerman a knize dávám 4 hvězdičky a jsem opravdu zvědavá na další díl...


Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat zde.

4 komentáře:

  1. Já sice moc krváky nemusím v televizi, ale v knížkách je naprosto žeru. :) :3
    I když pak v noci být v pokoji úplně sama...:D Brrrr. -_-
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem dřív žrala i ty v televizi, teď jsem ráda když si najdu čas na to si něco přečíst a na nic jiného už mi nezbývá čas :D (pokud bych nechtěla žít jako poustevník :D)
      Ale musím říct, že když jsem tohle četla a pak šla v noci sama domů temnýma ulicema, říkala jsem si jak jsem blbá, že něco takovýho čtu :D
      Nicméně, Ackerman je úžasnej takže i tak nelituju :)
      Děkuju !

      Vymazat
  2. Ááá, přesně něco takového hledám. Mám hrozně ráda, když je hlavní hrdina psychouš. Nějak se v tom vyžívám. Mám asi slabost pro záporáky.
    Kniha mě rozhodně zaujala. Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zas slabost pro psychopaty :D
      Určitě si knihu přečti, stojí za to ;)

      Vymazat

Všem děkuji za komentář :)