15. září 2013

Recenze: Zamilované duše


Originální název : Queen of the Death (The Ghost and the Goth #2)
Autor : Stacey Kade
Série 
Mezi nebem a zemí #2
Český název : Zamilované duše
Počet stran, Provedení : 208, brožovaná
Datum vydání ČR : 5.9.2013
Nakladatelství: Fragment



Anotace:
Duše Alony Dareové se po nehodě vrátila zpět ze záhrobí. Nyní se na ni začínají obracet další zbloudilé duše a ona potřebuje pomoc. Dokáže najít společnou řeč s Willem - jediným člověkem, který jí slyší, ale o kterého předtím nezavadila ani pohledem? Potřebuje jeho pozornost opravdu jen kvůli ostatním nebo jí na Willovi záčíná záležet víc, než je ochotná si připustit?



Na druhý díl jsem byla natěšená jako dítě na Vánoce. Každý den od vydání jsem proklínala Neoluxor, že ho ještě pořád nemají ve své databázi a na prodejnách (zas tak dlouho jim to netrvalo, ale mě přišel každý den jak půl roku) a když už jsem ani nedoufala, nesla jsem si ho domů a hned jsem se pustila do čtení...

Postavy
Obávaná roztleskávačka a královna školního plesu je zpátky se stejnou dávku šarmu a mrchovství (lepší existující slovo mě pro ni nenapadá) jako v díle minulém. Myslím, že nemá cenu moc tlachat nad tím jaká Alona je - kdo četl díl první tak ví a kdo ne tak ať si ho kouká přečíst! Ale abych byla upřímná v tomhle díle uvidíme i trochu jinou stránku Alony Dare. Ale žádný strach, stále je to stejná jízlivá potvora a její prupovítky a provokace Willa vás budou bavit.
Ani Will se díky bohu nezměnil a mě nezbývalo nic jiného než ho prostě milovat. Ten kluk to nemá snadné i bez toho, že mu osud nadělil nejužvaněnějšího průvodce ze záhrobí - ale pro jeho dobro je snad jediným člověkem, který občas dokáže Alonu aspoň trochu zkrotit.

Zápletka
Pokračujeme tam, kde jsme v minulém díle skončili. Ale přicházejí problémy.
Jak to tak vypadá Aloniny rodiče už pomalu přestávají truchlit nad svojí mrtvou dcerou a jdou dál. A to pro Alonu opravdu není jednoduché a i když mě občas její chování přišlo sobecké, chápala jsem to. Není jednoduché vidět, že všichni vaši blízcí šli dál a vy jste na světě sami. No a když do toho ještě přidáte, že jediný člověk, který vás vidí a slyší (a vy k němu i přes sebevětší úsilí to popírat, něco cítíte) začíná nad některými věcmi až moc přemýšlet, vaše vyhlídky nejsou moc dobré. Ale Alona není nějaká ufňukaná holčička a situaci bere pevně do svých rukou a tím zadělává na pořádnou katastrofu...

Do toho se ještě objeví "duchové" minulosti Willova otce a tak nemají obě hlavní postavy o problémy nouzi...

Styl
Kniha je stále vyprávěna na přeskáčku z obou pohledů - Willa a Alony - a tím se dostáváme i na místa, kde spolu zrovna nejsou (a těch je víc než bych osobně uvítala). Stacey Kade příběh vypráví stále se stejnou dávkou vtipu a tak se určitě u čtení nebudete nudit.

"Má knír jako pornoherec ze sedmdesátých let - haló, říká vám něco depilace? - a ty mě okřikuješ..."

Hodnocení
Celou knihu jsem se skvěle bavila a přečetla ji jedním dechem. Stránky ubíhaly jedna za druhou a mě na konci bylo líto, že už to zas končí. Na druhou stranu tak nadšená jako z dílu prvního jsem nebyla. Bylo to zřejmě způsobené málo chvil s Willem a Alonou dohromady. Těším se na třetí díl (je mi jasné, že na české vydání čekat nemůžu) a jsem zvědavá, jak celý příběh autorka zakončí.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem děkuji za komentář :)